Monday, August 16, 2010

50. sünnipäevaks on suured teod tehtud

Terve tänavuse suve olen käinud juubelisünnipäevadel.
Võtame näiteks viimase: rahvatantsujuht 50. Mitu paari avalikke kallistajaid on tema käte vahelt läbi käinud? Lugematu hulk, ainuüksi sünnipäevapeol viibis peaaegu sada kergejalga.
Mitu pidu on ta teinud? Terve sületäie, talvise tantsupeo korraldamise mõte veel kõigele lisaks.
Mitu tantsu on ta loonud? Piisavalt, et end ka tantsuloojaks pidada. Kuhu ta praeguseks on jõudnud? Läbi tantsija, tantsujuhi, kultuurijuhi Tallinnasse sihtasutusse, kõige suuremaid pidusid korraldama.
Mis teda tulevikus ootab? Au ja kuulsus. Tal on Valgetäht, Viljandimaa Kultuuripärl, ministri sünnipäevaõnnitlus.
Samas on selge, et kõige suurem ja kõige olulisem on antud. Hing on antud. Ja ükskõik, mida juubilar ka edaspidi ei teeks, on need sammud vaid järg juba elatud elu romaanile.
Mõni aeg tagasi käisin oma sõbra, muinsuste ja ehituse tundja juubelil. Oli väga uhke pidu, lossis ja kahuripauguga. Pidasime kõnesid, üks värvikam ja julgem kui teine. Aga koorus see, et inimene jõuab ikka sinna, kuhu ta jõudma peab. Ja tõenäoselt jõuab ta sinna just parasjagu oma 50. sünnipäevaks.
Jah, mu sõber jõudis just tipule: ta juhib projeti, mille käigus käib juhi sõrmede vahelt läbi umbes 50 miljonit krooni. Või rohkemgi. Aga kas see on areng? Ei, see on arengu tulemus. See on nagu omalaadne hoius, mida on kogutud 30 aastat ja mida nüüd hakatakse kroonhaaval kulutama.
Suve soojal ajal käisin mulle tuttava kokatädi 50. sünnipäeval. Oli vägev pidu, naised Punamütsikesed, mehed hundid. Või jahimehed, kes nad on juba ka olemuslikult.
Rahvast oli mustmiljon, kõik tulnud lugupidamisest selle vahetu loomuga naise vastu. Ükskõik, mitu aastat see naeruhimuline, aga ka kergesti pisaraid veeretav naine veel elab, austuse enda vastu on ta 50. sünnipäevaks täiel määral välja teeninud. Mis muud, kui visku loorberitele (või viska need potti!) ja peesita!
Võtke nüüd palun kalender ja vaadake, kui vana teie olete. Ning mis on juba tehtud ning mis veel tegemata. Kas on 50. sünnipäev see piir, kus lõpeb tegutsemine tuleviku heaks ja algab loodetud tulevik ise?

No comments: