Thursday, February 11, 2010

Ajavahe äratab vara. Või hilja?

Kui tõusta hommikul kell pool neli, kas see on vara? Laua taga istumiseks ja kirjutamiseks mõnes mõttes jah, sest korralik kanadalane on oma lae-, põranda- või laualambi ammu kustutanud ning ei näe kurja undki sellest, et Eestis on päike juba kõige kõrgema kaare teinud ja neil, kellel veel raha on lõunat süüa, tegelevad ilmselt sellega.
See keeruline lausekombinatsioon tähendab õigupoolest, et kui sa päikese liikumise suunas lendad, pole ajavahega kohanemine nii hull midagi. Ärkad küll kohaliku kella järel pool neli, aga kodu-Eestis ärkaksid pool seitse. Eriti hea on nii mõelda siis, kui ajad teadlikult segamini ajad.
Ajad lähevad aga niigi segamini, kui hakkad arvutama, et lennuk startis 10. veebruari hommikul kell 7.55, aga sama päeva õhtul kell 17.15 olin juba kohal. Ühesõnaga, normaalne tööpäev. Kui aga liita siia ajavahe, siis sisuliselt peaaegu ööpäev, sest kellajajad erinevad Eestis ja Vancouveris 10 tunni võrra. Et kui Eestis on kell kolm pärastlõunal, siis tuleb siinse aja teadasaamiseks hakata tunde hommiku poole lugema.
Arvutage aga ise, palun. Igatahes võin öelda, et pisut uni on siiski.

No comments: