Friday, June 27, 2014

Sõbraga päikeseloojangu eel

Aseri, õigemini Abaja, nii mõni päev enne jaani. Päev on selles kandis muidugi ammu looja läinud, oodatakse pikisilmi uut koitu, aga Päike on veel parajalt kõrgel. Nii kõrgel, et magama minna on veel vara, midagi ette võtta aga hilja.
Paras aeg on pisut niisama luusida. Aastad ka ju sellised, et enam kaugele minna ei taha. Kõik, mis oluline, saab oma mõttes läbi elada ja kaasa vedada.
Veame siis sõber Kuidoga oma mõtteid järel. Pisut märjaks saavad, sest kaste on juba langenud Kuido hoolega pöetud murule.
Kuido on väga korralik muruniitja. Ükskõik, kuidas ma ka ei prooviks, ikka jään alla. Tema töös on täpsus ja süsteemsus. Võibolla veel midagi, nostalgia näiteks, ei julge küsida.
Kuido on üks neist, kes kodukanti jäänud. Valvab oma maja ning maja valvab teda. Sellest sõltuvusest on raske lahti öelda. Võibolla ta ei ütlegi, mina ju lõpptulemust ei näe.
Kuido on pikaaeliste pundist, nii kõhn, et mõnikord puhub tuul läbi. Mina olen paks ja vererõhuhaige. Ning otsin kohti, kus südamevalu suuremaks muuta saaks.
Päikeseloojang lapsepõlvemail on muidugi selleks üsnagi sobiv. Päev ju veereb ning meie aeg saab otsa.
Aia taga lainetab kastehein, isegi täismehele üle põlve. Me ei jookse selles. Me ei tunne taimigi. Me läheme tuppa, sööme salatit. Ning ainult süda ütleb, et kusagil seal, hoopis teisel pool maja, vajub Päike vaikselt silmapiiri taha.

No comments: