Tuesday, February 3, 2009

Kepikõnd, see polegi nii imelihtne

Ühel heal päeval läksime operaator Kirsiga Maalehe plankaia seest välja Hirvepargi värskusse ja hakkasime koduvideot tegema (foto on võetud Eesti Kepikõnni Liidu kodulehelt ning pole kõnealuse videoga seotud).

"Kui sind vaevab seljahäda või sul on muresid põlvede, puusade või hüppeliigestega, võid abi saada kepikõnnist, mida on nimetatud ka kogu keha treeninguks," ütlesin kaamerasse. "Selleks on vaja vaid tahet liikuda ning sobivaid keppe.

Kepid olid ausalt öelda ebasobivad. Nii kujuneski stiilne kepikõnd jäisel Falgi tee kõnniteel koperdamiseks. Püüdsin veel vapralt rääkida sellest, et "keppide valimisel lähtu valemist keha pikkus korda 0,68. Minule sobivad umbes 125 cm pikkused kepid."

Kui asi olekski nõu andmisega piirdunud, võinuks kõik veel hästi minna. Sest kaadri tagant kõlab:
-ära pööra esimesena tähelepanu kepi hinnale, vaid selle kvaliteedile
-käepide ja käeside peavad olema ergonoomilised
-toru peab olema vastupidav, kerge ja jäik
-teravikule lisaks peaks olema ka asfaldiotsikud

Aga mis teha, tuli kepid kätte võtta. Pidanuksin jälgima, et parema käe kepp saaks paremasse ja vasaku käe kepp vasakusse kätte. Aga unustasin. Pealegi olid need kepid üsna ühtmoodi. Aga see-eest panin käed sidemetesse altpoolt. Ning siis – start! Hakkasin kätega vehkima, püüdes need viia 45 kraadi all taha. Ka proovisin hoida tehnikat, mis ei jätaks kaela ega õlgadesse üleliigset pinget.

Tegelikult kukkus kõik välja üsnagi lippadi-loppadi. Õnneks ei tõusnud kepi käepide keha keskosast kõrgemale. Ka asetasin kepid maha pigem väikese nurga all. Et tõuge viinuks kere ettepoole kaldu, ei julge kinnitada.

Teie aga olge head ja jälgige, et samm oleks veidi pikem kui tavalisel kõnnil, et te rulliksite jalatallal kannalt päkale, et te ei pigistaks käepidet väga kõvasti ning tooksite kepi selja tagant ette käepide, mitte kepiots ees.
Videot näed aadressil: http://www.maaleht.ee/videos/8


No comments: