Wednesday, December 2, 2009

Tänan, 11 C!

Rääkisin Kuressaare Gümnaasiumi 11 C klassis endast ning oma luuletustest. Muidugi oli hingevärin ka sees. Õnneks läks vist korda. Sest Kristi Kandima kirjutas asjast kooli ajalehes nii:
On reede ning kirjanduse tunni alguses on õpilaste seas palju sagimist. Kõik on vei­dike ärevil, kuna seekordne tund ei ole tavaline. Nimelt 27. novembril külastas meie kirjanduse tundi Maalehe ajakirjanik ning luuletaja Su­lev Oll.
Kohe alguses kus­tutab luuletaja klassis tuled ning süütab küünla, tekita­des klassis hubasema oleku. Luuletaja räägib sellest, kui­das ta napilt telerisse ei pää­senud, millest üks luulekogu tekib, kuidas ta oma esime­se täiskasvanutele mõeldud luulekogu avaldas ning loeb meile luuletusi oma kogust „Öö mõte on kuus“.
Tüüpi­line viimase tunni elevus on kadunud ning kogu klass on vajunud luule lummusesse. Oll räägib oma luuletustest väga avameelselt ning rää­gib ka iga luuletuse juurde jutu, millest see räägib või inspireeritud on.
Siis võ­tab luuletaja ette ühest läbi­paistvast kaustast ühe pata­ka A4 valgeid pabereid ning sõnab, et need on tema uu­simad luuletused. Need on lausa nii värsked, et kirja­niku sõnul loeb ta neid esi­mest korda ette. Ta lisab, et nendest peaks ilmuma luu­lekogu aastal 2010 ning meie oleme esimesed, kes neid kuulevad.
Tõesti tekib mee­litatud tunne. Eesti üks tun­nustatud luuletajatest loeb meile, ühele väiksele klassi­le keset kirjanduse tundi esi­mest korda ette veel kuul­mata, avaldamata luuletusi. Eks see ole mõndaviisi aja­looline hetk.
Luuletustes on vahvat sõnamängu ning pa­neb imestama, kui geniaal­selt lihtsalt need tehtud on. Veel enne tunni lõppu loeb Oll meile ette oma võidu­luuletuse, millega ta Kalju Lepiku luulekonkursi see­gi aasta ära võitis. Neid ridu kuulates ei teki kellelegi pä­he küsimus, et miks.
Luule­taja loeb oma viimased read, aeglaselt langetab lehe, klass plaksutab ning ongi tund lä­bi. Väga kiiresti kuidagi..

No comments: